15 adımda çalışma odası dekorasyonu
Pek çok kişi evinin bir köşesini çalışma alanı olarak düzenlemek ister ama işe nereden başlayacağını bilemez. Verilen önerileri uygulayarak çalışma odanızı düzenleyebilir, burayı herkesi kıskandıracak bir keyif köşesine çevirebilirsiniz.
Eğer evinizde kendinize ait bir çalışma köşesi oluşturmak istiyorsanız, aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurmanızda fayda var...
1►İdeal bir çalışma odası huzurlu bir ortam olmalı, ergonomik mobilyalarla dekore edilmeli, dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak, yaratıcılığı destekleyen bir yere dönüşmeli. Bilgisayarınızı koyabileceğiniz, fatura işlerinizi halledebileceğiniz, kitabınızı okuyabileceğiniz sessiz bir köşe en ideal yer olacaktır.
2►Öncelikle kendinize şu soruları sorun: Çalışma odanızı ne sıklıkla ve ne amaçla kullanacaksınız? Burası faturalarınızı ödeyeceğiniz ve ara sıra bir şeyler yazacağınız bir köşe mi yoksa ev-ofis mi olacak? Düzenlemenizi bu sorulara vereceğiniz yanıtlara göre yapın.
3►Evinizdeki alanları dikkatle gözden geçirin, ne kadar çalışma mekanı yaratabileceğinizi düşünün. Bir odayı tamamen bu işleve ayırabileceğiniz gibi, çift işlevli bir mekan yaratabilir; merdiven boşluğunda atıl kalan alanı, mutfak veya oturma odanızdaki sorunlu bölgeleri çalışma alanına çevirebilirsiniz.
4►Tabiatı içeriye taşıyın. Çalışma odanızda uzun saatler geçiriyorsanız ve yeşillere yönelen bir pencereniz varsa, masanızı burada konumlandırın. Böyle bir şansınız yoksa, duvara büyükçe bir tabiat fotoğrafı asın, odada bitkilere yer verin. Unutmayın; çalışmak stresli değil, keyifli bir aktiviteye dönüşmeli.
5►Mobilyalarınız farklı parçalar halinde mi yoksa modüler mi olacak? Önceliği çalışma alanlarının en önemli elemanı olan masaya verin. Çok dağınıklığınız varsa, bol çekmeceli bir masa kullanabilirsiniz. Ama hareket edebilen bir sandalyeye sahipseniz, size tavsiyemiz; tek tarafında çekmece olan modellere yönelmeniz ya da tekerlekli bir çekmeceyi masa çeperlerinizin dışında bir yerlerde konumlandırmanız.
6►Yerinizin kısıtlı olmasını dert etmeyin. Entegre bir masa, bol raf ve çekmece işinizi kolaylaştıracaktır.
7►Ergonomik olmayan sandalyeler size fiziksel ve ruhsal açıdan zarar verebilir. Amaç çalışmanızdan daha fazla verim alabilmek olduğuna göre, rahat ve sırtı destekleyen sandalyeler tercih edin. Evinizde zaten var olan bir masa ve sandalyeyi çalışma amaçlı kullanmamaya özen gösterin.
8►Gençler ve çocuklar için düzenlenen çalışma odalarının, optimum kullanıma ve zaman içinde yapılacak değişikliklere (ekleme veya çıkarmalar) uygun olması gerektiği düşünülünce, en pratik ve işlevsel çözüm olan modüler mobilya sistemlerine yönelmenizi öneririz.
9►Eğer bir ev-ofis planlıyorsanız, bilgisayarınız için ayırdığınız kısıtlı bir alandan çok daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Yazıcı, tarayıcı ve faks cihazınızı yerleştirdikten sonra rahatlıkla çalışabileceğiniz bir alan kalmalı.
10►Çalışma alanınızda rahat bir oturma elemanına yer verebilirsiniz. Sevdiğiniz bazı küçük objeleri gözünüzün önünde sergileyebilir, dinlenirken bu görüntünün keyfini çıkarabilirsiniz. Okuma aktivitesi de böyle bir ortamda daha çekici bir hale gelir.
11►Eğer ev-ofisinizde birilerini ağırlayacaksanız, şık birkaç sandalyenizin ve küçük bir toplantı masanızın olmasında fayda var.
12►Çalışma köşelerinin en büyük sorunu dağınıklıktır. Masada çalışırken size gerekli eşyaların bir listesini çıkarıp, onlara daha rahat ulaşabilecek şekilde bir düzenleme yapın. Kolay açılır çekmeceli ünitelere yönelin.
13►Kırtasiye malzemeleri, dosya, kitap, defter gibi eşyaların toparlanması için dolap, klasör ve saklama kutuları kullanın. İstediğiniz şeyi kolaylıkla görebilmek adına şeffaf kutular iyi seçimdir. Oda duvarlarınızın düzensiz çıkıntılarını CD'leri yerleştirmek için değerlendirebilir, bir duvarı boylu boyunca kitap rafınız için ayırabilirsiniz.
14►Çalışma odasının aydınlatması önemli bir tasarım unsuru. Mümkünse çalışma odanız bir ya da birkaç pencereli bir mekan olsun. Bu size bol ışık ve havalandırma kolaylığı sağlar.
15►Çalışma ışığını ayrıca ele alın. Işıklandırmanın, doğrudan bilgisayarınızın ekranı üzerine gelmemesine veya masanızda gölge oluşturmamasına dikkat edin. Masa üzerinde konumlanan çalışma aydınlatmasının esnek ve yükseklik ayarı yapılabilir olması ve ışığın bilgisayar ekranının arkasında kalması doğru olur. Bir koltuğun arkasına yerleştireceğiniz lambaderi de, okuma ışığı olarak kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder