Yaşam alanınızda kullandığınız renkler aynı zamanda ruh halinizin de aynasıdır. Kişiliğinize uygun, başarılı bir renk seçimi için aşağıdaki önerilere mutlaka göz atın...
1-Güneşli, sıcak bir etki yaratmak için sarı ve krem tonlarını tercih edebilirsiniz. 'Oda zaten çok güneş alıyor,' diyorsanız, açık mavi, açık yeşil ve eflatun mekana taze ve serin bir hava getirecektir. Özellikle yaz aylarında 'klima etkisi yaratan' bu renkler evinize tazeliği taşıyacak.
2-Mekanınıza nostaljik bir görünüm kazandırmak istiyorsanız vizon, şeker pembesi ve şeftali gibi sıcak ve yumuşak tonları tercih etmeye özen gösterin. Bu renkler evinize daha feminen ve duygu yüklü bir hava katacaktır.
3-Kırmızı, zeytin yeşili ve sarı gibi canlı renklerle evinizde Akdeniz ruhunu canlandırabilirsiniz. Bir kır evi yaratmak istiyorsanız bu üçlünün koyu tonları sizin için çok uygun olacaktır. Bu güçlü tonları dengeli bir biçimde kullanırsanız güneş kadar parlak ve canlı mekanlar yaratabilirsiniz.
4-Unutmayın, kırmızı, mavi, sarı gibi ana renkler mekanınızı daha iddialı bir görünüme kavuşturacaktır. Pembe ve yeşil gibi tamamlayıcı renkler ise daha huzurlu ve sakin bir ortamın habercileridir.
5-Duvarınızdaki turuncu renk size güneşi hissettirir. Sıcak ve hareketli bir ortam yaratmak için ideal bir renktir. Turuncu tonlarını salon gibi vaktinizin büyük bir bölümünü geçirdiğiniz yaşam alanlarında kullanmak içinizi enerjiyle dolduran bir terapi halini alabilir.
6-Düzenleme yapmaya başlamadan önce mekanda renk kullanmak isteyip istemediğinize mutlaka karar verin. Renk kullanmak istemiyorsanız tek bir rengin tonlarını, istiyorsanız da birçok rengi bir araya getirmeye özen gösterin. Mekanda genel bir denge duygusunu ancak böyle yaratabilirsiniz.
7-Dekorasyonda çarpıcı bir görünüm yaratmak için ideal yöntemlerden biri de mobilyaları renklendirmek olabilir. Klasik mobilyalarınızı mavi yada kırmızı gibi iddialı renklere boyamaktan çekinmeyin. Çünkü klasik mobilyaları modern bir biçimde yorumlayarak kullanmak şimdilerde çok moda. Böylece eski mobilyanıza hem yeni bir görünüm, hem de estetik bir duruş kazandırmış olacaksınız.
8-Sade bir dekorasyon için pastel renkleri kullanmak yerinde olur. Örneğin, duvarlarda uçuk yeşil, mavi ya da pembe tonları kullanıyorsanız mobilya ve aksesuarda beyaz ve beji tercih edin.
9-Renk seçiminiz sadece dekorasyonunuzu değil, ruh halinizi de etkiler. Bu nedenle kullanacağınız renkleri birtakım özelliklerini dikkate alarak belirlemeniz, istediğiniz sonuca ulaşmanızda size yardımcı olacaktır.
10-Düz beyaz renk skalasının monotonluğunu mekana sofistike bir hava katacak koyu kahverengiyle kırabilirsiniz.
11-Sarı güneşin rengidir. Varlığı, yaşamı, zekayı ve ruhsal gelişimi simgeler. Güneşin parlaklığı ve kişinin yaşamının parlaklığı arasında bir bağ kurar. Sarı tonlarını duvarlara taşıyarak bu enerjiyi hissedebilirsiniz.
12-Hareketliliği, huzur ve yaratıcılığı yaşadığınız ortama taşımak istiyorsanız yeşil renk tam size göre.
13-Paslanmaz çelik ya da nötr renklerde tasarlanmış modern bir mutfakta da pekala canlı ve hareketli bir görünüm elde edilebilir. Örneğin, mutfak tezgahları ve dolapların arasını çarpıcı renklerde duvar karoları ya da mozaiklerle kaplayarak bunu başarmak mümkün.
14-Yemek odasında ya da yatak odasında kırmızı gibi zengin ve sıcak bir renk kullanarak hem çarpıcı, hem de romantik bir etki yakalayabilirsiniz.
15-Banyo için istediğiniz renkleri seçebilirsiniz. Biraz hayal gücüyle banyoda da sıra dışı bir görünüm yaratmak mümkün. Renkli duvar karoları ya da havlular için renkli bir dolapla mekana biraz eğlenceli ama aynı zamanda şık bir hava katmak hiç de zor değil.
16-Mavi, gökyüzü ve denizin simge rengidir. Bu nedenle onlar gibi insan psikolojisi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Odalarınıza dingin ve huzurlu bir hava katmak için mavi ve tonlarını birlikte uygulayabilirsiniz.
17-Eğer yaşam alanınızdaki mobilyalarda renk kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, puf, duvar panosu, yastıklar ya da küçük aksesuarlarda ön plana çıkarmayı deneyin.
18-Renkleri kullanırken denge unsurunu gözden kaçırmayın. Mekandaki herhangi bir renk diğerini bastırmamalı. Örneğin sarı duvar boyasıyla kırmızı mobilya ve aksesuarlar birbirleriyle son derece uyumlu bir birliktelik sergilerler. Dikkat edilmesi gereken nokta her iki rengi eşit ağırlıkta kullanmak.
19-Evi renklendirmek için en ideal ve pratik yollardan biri de bazı dekorasyon elemanlarında çizgili desenler kullanmaktır. Salonun bir duvarını kaplayacağınız çizgili bir duvar kağıdı, kanepe ve koltuklarınızı süsleyen çizgili yastıklar ya da aynı desenden bir halı mekana hem dinamizm, hem de modern bir görünüm kazandıracaktır.
20-Üç farklı ana rengi mekanda eşit ağırlıkta kullanmak yaşadığınız alana bir denge kazandırır. Güçlü bir etki yaratmak istiyorsanız iki tezat rengi bir araya getirmelisiniz.
21-Duvar rengini belirlerken kataloglarınızı hem gündüz hem de gece incelemelisiniz; renkler güneş ışığında farklı, odanızdaki ışıklandırma altında farklı görünecektir. Karar vermekte zorlanıyorsanız, beğendiğiniz renklerden az miktarda satın alıp duvarınızda test edin.
22-Odanını metrekaresini daha büyük göstermek için ilk yapmanız gereken tavanı açık renge boyamak. Duvarlar için de aynı kural geçerlidir, açık renkli boyalar duvarları geri çekilmiş gibi göstererek daha büyük bir alan hissi yaratır. Koyu renkler duvarları birbirine yaklaştıracaktır.
23-Mekanınızı renklendirmek için alternatif yöntemler de kullanabilirsiniz. Örneğin, sadece bir duvarı canlı bir renge boyamak mekanın vurgusunu artıracaktır. Ya da duvarda farklı renklerde geometrik desenler oluşturmak modern bir etki yaratabilir.
24-Beyaz tavanlar odalara yükseklik hissi verir. Tavanın beyaz olması özellikle de karanlık odalarda uygundur. Ancak daha farklı bir görüntü yaratmak istiyorsanız, duvarı boyamak için kullandığınız boyayı yarı yarıya karıştırarak elde ettiğiniz bu açık tonu tavanda da kullanabilirsiniz. Bu küçük uygulama evinizin ambiansını hemen değiştirecektir.
25-Boyanacak duvar büyüdükçe renk daha koyu görünecektir. Katalogdan seçeceğiniz renkten birkaç ton açık olması hayal kırıklığına uğramanızı engelleyebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder